Nowości:

Wynajem magazynu

Przestrzenie magazynowe, silosy i logistyka dla branży spożywczej

Niezmiernie znaczącym szczegółem infrastruktury najogromniejszych fabryk są powierzchnie magazynowe. To w nich nie jedynie przechowuje się towar, niemniej jednak też surowce wymagane do jego wytworzenia. Tam również odbywa się pełny proces załadunku i wyładunku. Im pokaźniejsza jest firma oraz produkuje więcej, tym istotniejsze jest dla niej to, w jakich warunkach przetrzymywany jest towar zanim wyruszy w drogę do nabywców. Jeszcze ważniejsze są powierzchnie magazynowe, które przeznaczone są na składowanie artykułów spożywczych. Co poniektóre towary muszą być przetrzymywane w nadzwyczaj wyznaczonych warunkach zapewniających im trafną jakość nawet po paru dniach obecności w magazynie. Co poniektóre firmy nie mają wpływu na regularność zamówień, więc czasami magazyny świecą pustkami, w pewnych momentach są przepełnione oraz producent nie może pozbyć się nadmiaru dóbr a nie może także całkiem wstrzymać produkcji. Również z tego względu pojawiły się na rynku firmy zajmujące się tylko oraz jedynie udostępnianiem przestrzeni magazynowych firmom, jakie nie pragną same prowadzić tej aktywności, lub ewentualnie nie mają takich potrzeb i planów inwestycyjnych. Branża żywieniowa uważana jest ja jedną z najbardziej dochodowych, a równolegle potrzebujących największych nakładów i troski o towary – przetestuj co to jest centrum logistyczne.

Wszystko wskutek tego, że jak w mało której branży, producenci jedzenia muszą spełniać wybitnie wyśrubowane standardy produkcji oraz organizacji, ale także narażeni są na niekończące się kontrole – począwszy od etapu produkcji, na sklepach spożywczych sprzedających towary detalicznie kończąc. Wobec tego szanujące się firmy poszukują dzisiaj sposobów na to, by poprawić warunki przechowywania oraz produkowania swoich wytworów. Dzięki temu liczą nie tylko na oszczędność, lecz także na podniesienie swojej konkurencyjności względem innych wytwórców i przy okazji zwiększenie jakości oferowanego artykułu przy zachowaniu tej samej ceny. W wypadku przechowywania żywności następne firmy stawiają więc na silosy, jakie zajmując tyle samo lub ewentualnie mniej powierzchni co klasyczne płaskie magazyny, mają o dużo większą przestrzeń magazynową. Oprócz tego ich utrzymanie jest tańsze, bo nie wymagają tylu urządzeń i kadry do ich obsługiwania.

Punkt przetrzymywania produktów firmy, szczególnie żywieniowych, jest koronne dla jakości tegoż towaru otrzymanego później przez klienta. Niezwykle ważne jest zadbanie o prawidłowy tok całego procesu logistycznego. Nie należałoby oddawać jakiegokolwiek z szczegółów odpowiedzialnych za przechowywanie czy transport żywności w ręce korporacji zewnętrznych. Chociaż nie robią tego firmy, które cieszą się wśród klientów największą renomą. Wiedzą one albowiem, że przenigdy nie można posiadać pewności odnośnie tego, co dzieje się w ciężarówkach firmy zewnętrznej, ani jakie okoliczności panują w jej pakamerach przez pełną dobę siedem dni w tygodniu. Z tego względu ci producenci, którzy mogą pochwalić się licznymi certyfikatami istotnymi dla branży żywieniowej mają wybitnie prawidłowo rozwinięte magazyny oraz samodzielnie kierują całym procesem logistycznym. Posiadanie własnych magazynów i floty wozów ciężarowych i zatrudnianie robotników na umowę w swojej jednostce gospodarczej daje dużo pokaźniejsze gwarancje spełnienia wszystkich wyśrubowanych norm jakości. W pracy każdego kolosalnego producenta bardzo istotne jest posiadanie własnych magazynów – hale magazyny. Jak najbardziej na rynku jest dużo firm, jakie stawiają prywatne hale magazynowe oraz z wielką przyjemnością upowszechniają całą infrastrukturę chętnym. Niestety wielu korporacji nie satysfakcjonuje takie rozwiązanie a wyraźnie paraliżowałoby ich pracę. Nieraz w skali roku są to również większe koszty aniżeli utrzymanie własnych hal magazynowych, silosów oraz kadry obsługującej to wszystko. Zwłaszcza niekorzystne rozwiązanie z wynajmowaniem składów wydaje się być dla branży spożywczej.

Producenci cukru czy przetworów przeważnie posiadają kilka mniejszych linii wytwórczych w całym kraju oraz każda z nich musi posiadać własny magazyn jak najbliżej fabryki, tak by móc momentalnie pakować, ewidencjonować w systemie ilość paczek oraz w następnej kolejności nadawać do odbiorców. Łączenie tych drobnych oddalonych miejsc wytwórczości w jednym wielkim magazynie centralnym nie tylko powodowałoby opóźnienie wysyłek towaru, lecz również wydłużyły ich czas pobytu w trasie, co zmniejsza jakość jedzenia. Magazyny bywają niezwykle znaczącym szczegółem całej infrastruktury wchodzącej w skład firmy. Starczy powiedzieć, że koncerny motoryzacyjne o zasięgu globalnym mają swoje fabryki zwykle w kompletnie innych miejscach aniżeli magazyn logistyczny. W wielu przypadkach wynika to z kwestii podatkowych i szefostwo wypatrujące miejsc na wyznaczone inwestycje patrzy na te kraje, jakie mają optymalne regulacje i infrastrukturę pod kierowanie produkcji lub transport i przechowywanie towarów. Przestrzeń magazynowa jest przydatna każdemu dużemu przedsiębiorstwu, jakie myśli o obniżeniu opłat za użytkowanie magazynów firm zewnętrznych. Posiadanie własnych magazynów pozwala również w pełni zapanować nad całym procesem logistycznym oraz reagować prędzej, niż w wypadku podwykonawców. Dlatego też tworzenie własnych składów i inwestowanie w poprawę już posiadanych to niezwykle znaczący punkt budżetu wszystkich rozwijających się firm. Wydane w jednym roku miliony na renowację magazynów w kolejnych latach zwrócą się poprzez redukcję kosztów.